DIETA REDUKCYJNA - LOW CARB
Przedstawiam
poniżej dietę, która opiera się na utrzymywaniu stałej ilości
węglowodanów. W dni treningowe mniej więcej na poziomie 2-3g na kg masy
(zależnie od typu sylwetki, metabolizmu, itp.). Taką ilość należy
przyjąć za bazową. Gdy utrata tłuszczu będzie zbyt wolna należy
zmniejszyć ich ilość, a gdy zbyt szybka- zwiększyć. W dni wolne
"obcinamy" ich ilość poprzez eliminacje węglowodanów potreningowych,
które w dzień zmagań z żelastwem służą odbudowaniu zapasów glikogenu.
Należy
wybierać węglowodany o niskim indeksie glikemicznym (wyjątek stanowią
węgle spożywane po treningu). Do takich należą: płatki owsiane, brązowy
ryż, kasza, pieczywo razowe, warzywa. Najwięcej węglowodanów powinno się
spożywać na śniadanie oraz przed i po treningu. Po wysiłku fizycznym
należy uzupełnić zapasy glikogenu (carbo, banany, sok, itp.). W
przedostatnim posiłku dnia powinno się zjeść posiłek na bazie białka z
ograniczona ilością węgli, np. z warzywami o niskim IG (albo całkowicie
bez węglowodanów). W ostatnim posiłku dnia rezygnujemy z węglowodanów
całkowicie, wybieramy wtedy same białko, można dodać do tego odrobinę
"zdrowych" tłuszczy w celu spowolnienia trawienia.
Ilość białka
należy utrzymywać na poziomie ok. 2,5g na kg masy ciała. Jego główne
źródła w tym czasie to: piersi drobiowe, białka jaj, chudy twaróg, ryby,
odzywki białkowe.
Należy unikać łączenia dużych ilości tłuszczy
z węglowodanami. Ich głównym źródłem powinny być: tłuszcze pochodzenia
roślinnego, oliwa z oliwek i z pestek winogron, ryby.
Wszystko
to należy rozłożyć na 5-6 posiłków w ciągu całego dnia. Tak duża ilość
ma na celu zwiększenie tempa metabolizmu. Przykładowy jadłospis może
wyglądać następująco:
1. Płatki owsiane na mleku lub wodzie + jaja.
2. Pieczywo żytnie pełnoziarniste, pierś z indyka, warzywa.
3. (Przed treningiem) Ryz brązowy, pierś drobiowa, warzywa.
4. (Po treningu)Banany + WPC
5. tuńczyk w wodzie, oliwa z oliwek, warzywa.
6. Jaja kurze całe lub makrela wędzona
DO GŁÓWNYCH PRODUKTÓW NA LOW CARB MOŻEMY ZALICZYĆ:
BIAŁKO:
Mięsa chude: pierś z kurczaka, pierś z indyka, wołowina, cielęcina, tuńczyk, panga, dorsz, mintaj, pstrąg
Mięsa tłuste rybie: makrela, pikling
Jaja, ew 1 raz na noc twaróg
WĘGLOWODANY rano i okołotreningowo:
Ryż brązowy, ewentualnie biały, makaron najlepiej razowy, kasze, płatki owsiane, ew. 1 raz pieczywo żytnie pełnoziarniste
TŁUSZCZE:
Oliwa z oliwek, olej lniany, olej z pestek winogron, tłuszcze rybie
W porach porannych mogą być orzechy, bądź słonecznik
Do
tego wszystkiego należy dodać aeroby. Długość ich trwania - zaczynamy
od 30 minut 3x w tygodniu stopniowo zwiększając ich długość do max. 60
minut oraz ich ilość (zależnie od stopnia otłuszczenia).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz